ERVARING MISSIE WEEKEND VAN IRIS

Een periode terug ben ik mee geweest met de Stand By You foundation. Een vriendin van mij vertelde hierover en ik was direct enthousiast. Al langere tijd was ik zoekende naar een vluchtelingen organisatie waar ook ik mijn steentje aan kon bijdragen. Een weekend met deze organisatie mee leek mij een mooie manier om hiermee te beginnen.

Weken van te voren trokken we mensen aan hun jasje om geld te vragen voor de vluchtelingen in Duinkerke en benaderden we organisaties/ bedrijven die eten, kleding, et cetera wilden doneren.
Met auto’s en busjes vol reden we uiteindelijk richting Duinkerke.
Ik voelde de spanning in mijn onderbuik. Wat zou ik kunnen verwachten? Zouden ze wel op ons zitten te wachten? Is het geen druppel op een gloeiende plaat?

Daar aangekomen zagen we soms vrolijke, met-pretogen-kijkende jonge mannen, maar ook stille en in zichzelf gekeerde jonge mannen. Mannen met hoop en zonder hoop. Heel af en toe kwam ook een gezin even om de hoek kijken.

Het hele weekend hebben wij eten verzorgd voor de mannen in Duynkerke, maar ook met hen gepraat, touwtje gesprongen, gedanst, gevoetbald, en ga zo maar door.
Het was een dubbel weekend. Wat was het fijn om een kleine glimlach op sommige mannen hun gezicht te kunnen toveren, maar wat was het ook schrijnend als wij weer naar ons luxe hotel gingen en zij hun tentje op zochten. De zoveelste nacht van angst, spanning en onveiligheid voor hen. Een nacht waarbij ze niet wisten of de politie hen zou oppakken, een nacht waarbij ze opnieuw probeerde het beloofde land te bereiken, een nacht vol kou, regen en lekkende tenten…

Ondanks het blijvende gevoel van onmacht, ben ik ontzettend blij en dankbaar dat ik mee mocht met deze organisatie. Het was een kans om te zien hoe de wereld eruit kan zien op 5 uur reisafstand.
Een kans om te ervaren hoe bevoorrecht we met elkaar zijn dat wij in een veilig Nederland opgroeien en een kans om te ervaren hoe oneerlijk het leven soms kan zijn en hoe mooi het dan kan zijn om iets te doen met de bevoorrechte situatie die ik heb.